Mozart's realm Operagebouw, Chemnitz (DE)

De Opera van Chemnitz, gebouwd in 1909 door Richard Möbius en sindsdien meermaals grondig gerenoveerd, wordt beschouwd als een van de modernste in Europa. Met het oog op 2025, wanneer Chemnitz de Duitse culturele hoofdstad wordt, heeft het traditiegetrouwe theater volledig nieuwe sanitaire voorzieningen gekregen, waaronder Geberit-producten.

Het theaterplein in Chemnitz, Duitsland, met het operagebouw, het Koning Albert Museum en de Petri-kerk, is een van de mooiste architectonische ensembles van de stad. Het operagebouw, een ontmoetingsplaats voor cultuurliefhebbers, heeft een bewogen geschiedenis.

Historisch gebouw
Chemnitz kende een ware bouwhausse vanaf de industrialisatie in de 19e eeuw tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 100 openbare gebouwen werden opgericht. De bouw van het operagebouw dateert ook uit deze tijd. In 1909 werd het Jugendstilgebouw opgetrokken onder leiding van de plaatselijke architect Richard Möbius. Zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, werd het gebouw herbouwd van 1947 tot 1951 en uitgebreid gerenoveerd in de jaren 1990.

30 jaar later profiteerden de eigenaars van de door de pandemie veroorzaakte spelonderbreking om de sanitaire ruimtes volledig te vernieuwen. De in totaal 15 kamers zijn uitgerust met installatiesystemen en keramiek van Geberit. Er werden onder meer rimfree toiletten uit de Acanto badkamerserie geïnstalleerd met geïntegreerde geurafzuiging en QuickRelease scharnieren op de zittingen om het deksel in een handomdraai te verwijderen voor een eenvoudige reiniging. Er is veel aandacht besteed aan producten die werken zonder aan te raken. Zo werden Geberit wastafelkranen, urinoirs en bedieningsplaten met contactloze bediening gebruikt.

Een instelling als de Opera van Chemnitz is afhankelijk van betrouwbare sanitaire voorzieningen met een bewezen lange levensduur. Elk jaar bezoeken meer dan 70.000 theatergasten het monumentale gebouw, dat plaats biedt aan 720 toeschouwers. Het programma van het operahuis biedt een breed scala aan producties voor alle leeftijden en doelgroepen: van klassieke tot moderne opera's, van balletten tot musicals. In 2025 zal Chemnitz de culturele hoofdstad zijn. Dan verwachten de culturele instellingen van de stad gasten uit heel Europa.

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.