De grote golf Hongdao Treinstation, Qingdao (CN)

Het treinstation van Hongdao in Qingdao, China, heeft de zee op het dak: de aluminium constructie heeft de vorm van enorme golven. Het imposante dak wordt door de technologie van Geberit afgevoerd.

Twee gigantische golven botsen, beide torenen meer dan 60 meter de lucht in. Ernaast razen andere kleinere golven. Als je voor het nieuwe treinstation van Hongdao staat, waan je je midden in een stormachtig natuurlijk decor. De afmetingen van deze ongewone constructie zijn indrukwekkend: het dak bestaat uit 38.000 gebogen aluminium panelen, de oppervlakte komt overeen met de grootte van elf voetbalvelden.

Geberit trotseert de golven

Geberit technologie zit ook in het golfplaten dak. Op de opvallende dakconstructie is het Geberit Pluvia drainagesysteem aangebracht. Zo'n 200 dakafvoeren en meer dan tien kilometer PE-leidingen zorgen ervoor dat het dak ook bij een stevige storm efficiënt en veilig wordt afgevoerd.

De toespeling van het dak op een stormachtige zee is bewust gekozen: het treinstation ligt op slechts twee kilometer van de zeekust, in de stad Qingdao in het oosten van China. Het voormalige vissersdorp heeft zich de afgelopen honderd jaar ontwikkeld tot een welvarend handels- en financieel centrum met zo'n zes miljoen inwoners.

Hub met uitzicht

Het nieuwe station bestaat uit vier bovengrondse verdiepingen en een wachtkamer van 50.000 vierkante meter. Het wachten op Hongdao is bijzonder aangenaam: het is het enige hogesnelheidstreinstation in China met uitzicht op zee. Er is een observatiedek aan de zuidkant van het station, van waaruit passagiers Jiaozhou Bay kunnen zien.

Het hoofdgebouw is klaar, de laatste omliggende werkzaamheden zijn nog aan de gang. Zodra het station opengaat, zal het Qingdao verbinden met het hogesnelheidsspoornetwerk van China. De treinen rollen met snelheden tot 300 km/u over de rails. In de toekomst zal het minder dan drie uur duren om van Qingdao naar Peking of Shanghai te komen. De korte reistijden maken reizen met de trein aantrekkelijk. Als gevolg hiervan zal Hongdao zich ontwikkelen tot een spoorwegknooppunt: voor 2030 verwachten de planners een jaarlijks passagiersvolume van meer dan 20 miljoen passagiers.

Feiten

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.