Grote droom gerealiseerd Tiny house pionier bouwt met Geberit

Slechts 24 vierkante meter - voor Marjolein Jonker genoeg ruimte voor een volwaardige woning. De Nederlandse tiny house-expert heeft haar eigen droom van een klein huis in 2022 vervuld. In de badkamer vertrouwt ze op compact Geberit design.

Als iemand eenvoudig en comfortabel in een kleine ruimte weet te wonen, dan is het Marjolein Jonker wel. De 47-jarige is ambassadeur en frontvrouw van de tiny house-beweging in Nederland.

Tiny houses zijn volwaardige huizen met maximaal 50 vierkante meter vloeroppervlak en een minimale ecologische voetafdruk. Hier zit een duidelijke filosofie achter: een eenvoudig leven leiden in een kleine ruimte - weg van individualisme en consumptie, naar gemeenschap en minimalisme.

De spruit

Sprout is de naam van het droomhuis van Marjolein Jonker, dat ze in 2022 liet bouwen op haar erf in de Nederlandse gemeente Olst-Wijhe. De autochtone Nederlandse heeft er een knusse woning van gemaakt op slechts 24 vierkante meter (de hoogslaper niet meegerekend).

Het door Woonpioniers ontwikkelde en door Blindwerkt uitgevoerde concept streeft consequent het idee van duurzaam leven na: het bestaat uit biobased materialen zoals hout, hennep en jute, is milieuvriendelijk en in het geval van Marjolein Jonker volledig zelfvoorzienend in energie.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Tiny house wordt vervoerd (© Chiela van Meerwijk)

Onafhankelijk van het voedingsnetwerk

Een kleine ecologische voetafdruk is essentieel voor Tiny House-fans. Het hoogtepunt van Sprout is de gevel gemaakt van een snelgroeiend speciaal hout. Dankzij een afwerkingsproces zonder chemische toevoegingen heeft het zogenaamde “platowood“ een levensduur van 50 jaar. Daarnaast worden van nature minder duurzame jonge bomen gebruikt, die meer CO2 opslaan dan volwassen bomen. Dit beschermt de voorraad tropisch hout.

Het huis haalt zijn energiebehoefte uitsluitend uit zonnecellen. Hoewel Sprout een aansluiting heeft op de waterleiding, wordt het meeste water voor toilet, wasmachine en tuin opgevangen door een innovatief regenwateropvangsysteem.

Hamam op vier vierkante meter

Illustratie Tiny House (© Woonpioniers)

Net als de rest heeft de badkamer maar een paar vierkante meter nodig, slechts vier. Voor de inrichting koos de eigenaar voor hoogwaardige producten en materialen die lang meegaan: “Omdat ik minder ruimte en middelen nodig heb, kan ik kiezen voor een hoge product- en materiaalkwaliteit en een luxe design. Geberit is een perfecte match.”

Er wordt gebruik gemaakt van een randloze toiletkeramiek, een bedieningsplaat en een compacte fontein van Geberit. “Met Geberit weet ik dat mijn sanitaire producten jarenlang meegaan en veel comfort bieden“, licht de nieuwe huiseigenaar haar keuze toe. Met de badkamerinrichting, waaronder ook een ligbad met regendouche, heeft Marjolein Jonker haar persoonlijke droom van een “Tiny Hamam“ vervuld.

Feiten

Geberit Know-how

fotogalerij

Aanmelden voor de nieuwsbrief voor architecten en mensen die geïnteresseerd zijn in architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.