6x6 competitie Deens architectenbureau wint ontwerpwedstrijd

Op initiatief van Geberit namen internationale architecten het tegen elkaar op en presenteerden hun concepten van een badkamer op zes vierkante meter. Het Deense architectenbureau Bjerg Arkitektur heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen met zijn Serenity-project. Carsten Wraae Jensen, projectmanager en architect, weet wat belangrijk is bij het ontwerpen van kleinere badkamers.

De Deense architecten van Bjerg Arkitektur zijn kleine badkamers gewend (© Wilfred Gachau)

Jij en je team hebben de internationale Geberit-wedstrijd gewonnen met jullie Serenity-badkamer van zes vierkante meter. Wat zijn de sterke punten van uw badkamerontwerp?

Ons team concentreerde zich op het creëren van een gevoel van rust en sereniteit voor de mensen die deze ruimte zullen gebruiken. We hebben hout gebruikt, een materiaal dat leeft en emoties oproept. De badkamer is een van de weinige kamers waar we de deur kunnen sluiten en helemaal op onszelf zijn. Je moet je op je gemak voelen in een ontspannen sfeer.

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

We probeerden niet te veel tegelijk te willen. Wij legden bijzondere nadruk op de materialen en hun textuur en op een geïntegreerd ontwerp. Hiervoor gebruikten wij een spiegel met geïntegreerd licht. Netheid was ook belangrijk voor ons. Wij hebben gekozen voor ongecompliceerde, gemakkelijk te reinigen producten die er door hun uniforme oppervlak stijlvol uitzien. Ons ontwerp is realistisch en betaalbaar.

De opdracht was om op zes vierkante meter een aantrekkelijk badkamerontwerp te maken, rekening houdend met zes belangrijke eisen. Wat trok je aan om aan deze wedstrijd deel te nemen?

Wij maken veel ontwerpen voor scholen, kleuterscholen en andere sociale instellingen waar we met veel technische eisen rekening moeten houden. Een ontwerp maken voor deze ruimte van zes vierkante meter sprak ons aan omdat het iets anders is. Velen zouden zeggen dat zes vierkante meter klein is. Voor ons architectenbureau in Denemarken is het eigenlijk vrij groot. In Kopenhagen is bouwen duur, dus zijn we gewend aan veel kleinere plattegronden.

Wat was de grootste uitdaging en hoe heb je die overwonnen?

Een ruimte creëren die tegelijkertijd duurzaam en functioneel is. We wilden geen producten integreren die er alleen maar goed uitzien. Ze moeten ook praktisch zijn. Ons idee was om een duurzame ruimte te creëren met een groot raam en uitzicht op de natuur die uitnodigt tot dromen.

Wie in catalogi kijkt of showrooms bezoekt, ziet overwegend ruime badkamers. De werkelijkheid ziet er vaak anders uit: Veel mensen hebben erg weinig ruimte in hun badkamer. Wat zijn uw tips om kleine kamers functioneel en interessant te maken?

Als je de kamer binnenkomt, mogen de dingen die je in de badkamer bewaart niet opvallen. Probeer een systeem te vinden en verberg de dingen die je nodig hebt voor dagelijks gebruik. Creëer een rustigere sfeer en denk eraan dat je ruimte nodig hebt voor het toilet, de douche en de wastafel. Deze vierkante meters kunnen worden gecombineerd door de producten slim te rangschikken. Zo bespaar je ruimte.

feiten

Over Bjerg Arkitektur

Over Bjerg Arkitektur

Bjerg Arkitektur is een Deens architectenbureau dat in 1987 is opgericht. Naast hun drie kantoren in Denemarken zijn zij ook vertegenwoordigd in Oslo, Warschau en Santiago. Verantwoord en duurzaam bouwen is al vele jaren de belangrijkste zorg van Bjerg Arkitektur. Sinds 2007 houdt Bjerg Architektur zich intensief bezig met het energiezuinig renoveren van gebouwen.

Hun uiteenlopende referenties zijn te vinden in zowel de particuliere als de openbare sector. Zij zijn vooral bekend om het ontwerp van kinderdagverblijven, scholen en sociale woningen.

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.